0

Wanneer is een persoonlijk leiderschapstraining een succes? Hoe bepaal je dat en hoe meet je de resultaten van de inspanningen? Op persoonlijk niveau is het nog redelijk eenvoudig om succes te bepalen. Als deelnemer aan een persoonlijk leiderschapstraining heb je immers een doel voor ogen, je wilt iets leren, een vaardigheid (verder) ontwikkelen of je beter voelen op je werk en in je functie. Maar, hoe weet je als organisatie of een persoonlijk leiderschapstraining succesvol is? In dit artikel gaan we dieper in op het meten en monitoren van persoonlijk leiderschap en persoonlijk leiderschapstrainingen, om antwoord te bieden op die vragen.

Persoonlijk leiderschapstraining succesvol toepassen

Wanneer is persoonlijk leiderschap succesvol? Dat verschilt per organisatie en per deelnemer. We zien een groeiende behoefte vanuit werkgevers om de resultaten van persoonlijk leiderschapstrajecten meetbaar te maken.

“Voor mij is persoonlijk leiderschap geslaagd als ik merk dat er iets gebeurt in een training wat life changing is voor een deelnemer. Dat zijn van die kippenvel momenten, waarin zowel de deelnemer zelf, als de andere deelnemers en ikzelf geraakt worden en ik zie dat er iets op een wezenlijk niveau verandert. Dan maken we als Bureau YOP echt impact en dragen we bij aan duurzame ontwikkeling. Dat is voor mij succes!”

– Rosalie Met, mede-eigenaar Bureau YOP

    Meer lezen over incompany persoonlijk leiderschapstraining?

    Download ons whitepaper!

    Wij delen onze visie op persoonlijk leiderschap en hoe organisaties hun werknemers hier duurzaam in begeleiden.

    Impact persoonlijk leiderschap meten

    Succes van persoonlijk leiderschap meten

    Om de impact van onze persoonlijk leiderschapsprogramma’s meetbaar te maken, maken we gebruik we de vier niveaus van Kirk Patrick: Tevredenheid, Kennis, Gedrag en Resultaat. We koppelen deze vier niveaus aan het ontwikkelkompas

    1. Reactieniveau: heeft betrekking op de beleving van de deelnemers. Hoe hebben zij de training ervaren? Wat vonden ze van de begeleiding? We maken hierbij gebruik van online evaluatieformulieren die we na ieder trainingsonderdeel door de deelnemers laten invullen.
    2. Leerniveau: op dit niveau evalueren we of de vooraf gestelde ontwikkeldoelen zijn bereikt. Hebben de deelnemers na afloop van de module de benodigde kennis en vaardigheden verkregen? We gebruiken hiervoor een reflectieverslag waarin de deelnemer na iedere module reflecteert op zijn/haar ontwikkeling. Daarnaast bespreken we in tussentijdse driegesprekken tussen deelnemer, manager en begeleider de voortgang op de te ontwikkelen persoonlijk leiderschapsgebieden.
    3. Gedragsniveau: de vraag op dit niveau is of het gedrag op de werkvloer is veranderd? We maken gebruik van 360 graden feedback, waarbij de deelnemer in gesprek gaat met verschillende stakeholders (leidinggevende, collega, klant) over de ontwikkeling en impact van zijn/haar gedrag.  Aan het einde van het persoonlijk leiderschapstraject presenteert iedere deelnemer zijn/haar ontwikkeling op de persoonlijk leiderschapsgebieden aan de managers, mede-deelnemers en begeleiders.
    4. Organisatieniveau: Op dit niveau gaat het over de vraag of de veranderingen naar aanleiding van het programma positief bijdragen aan de organisatiedoelen? Voorafgaand aan het persoonlijk leiderschapstraject formuleren we met de opdrachtgever organisatiedoelen waar het programma aan dient bij te dragen. Denk hierbij aan doelstellingen op het gebied van verloop, verzuim, vitaliteit, (klant)tevredenheid, productiviteit en werkgeluk. We evalueren deze doelstellingen tijdens de tussentijdse stuurgroep overleggen. Deze stuurgroep bestaat vaak uit directie, HR, betrokken managers, deelnemers en begeleiders.
    4 niveaus van reflectie, gebaseerd op de theorie van kirk patrick

    Bureau YOP werkt inmiddels al ruim vijf jaar met én voor opdrachtgevers aan persoonlijk leiderschap in zeer diverse branches. Zo dragen we bij aan zoveel mogelijk (werk)geluk voor al onze deelnemers. Benieuwd hoe we samen succesvol persoonlijk leiderschap kunnen toepassen in jouw organisatie? We gaan graag het gesprek aan, zodat we je mee kunnen nemen in onze aanpak en samen ontdekken of dit ook bij jouw organisatie past. Neem contact op via info@bureauyop.nl of 085 130 2358