0

Waar ga jij straks wonen en je leven opbouwen? Veel dertigers vinden dit een lastige keuze. Daarbij speelt vaak de keuze tussen een stad of een dorp een belangrijke rol. Daarbij aangemerkt dat het in de huidige woningmarkt vaak niet eens sprake is van een echt vrije keuze. Desalniettemin hebben we natuurlijk allemaal bepaalde ideeën en vooroordelen over het leven in een stad en het leven in een dorp.

In een reeks artikelen rondom dertigers dilemma’s zoomen we in op een aantal specifieke dilemma’s waar veel dertigers mee te maken krijgen, dit keer duiken we in het dilemma: stad of dorp? We onderzoeken welke ideeën, gedachten en vooroordelen hierbij komen kijken, hoe je bij jezelf te rade kunt gaan wat jij belangrijk vindt en hoe je toch een keuze maakt. 

Stad vs. dorp

Wat zie jij voor je als je denkt aan een stad? Ondanks dat de huidige tijd het weinig toelaat denken mensen bij een stad vaak aan een bruisend en druk sociaal leven, met gezellige cafés en restaurants waar je heerlijk kunt eten en waar vrijwel alle (culturele) voorzieningen en winkels op loop- of fietsafstand te vinden zijn. Aan de andere kant van dit dilemma staat een dorp. Waar denk je dan aan? Het typische beeld wat wij vaak horen is dat een dorp rustig is, veel ruimte biedt en een tikkeltje saai is. Omdat we een deel van onze identiteit ontlenen aan de plek waar we wonen, is dit vaak een lastig dilemma voor veel dertigers.

“Mijn partner en ik woonden in Utrecht, maar hadden behoefte aan meer ruimte voor ons gezin. Zij houdt enorm van de stad, zelf houd ik meer van de rust en de natuur. De keuze tussen de stad en een dorp was daardoor niet alleen een persoonlijk dilemma, maar ook een relationeel dilemma. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om de stad te verlaten en naar een dorp te verhuizen, maar zagen onszelf daar eigenlijk nog niet wonen. Zelfs op de dag van de sleuteloverdracht dachten we nog, we verkopen dit weer en blijven in de stad. Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan en inmiddels zijn we vijf jaar verder en hebben we het hier prima naar ons zin. Mijn belangrijkste les: Gun jezelf de tijd om goed over dit dilemma na te denken en daarna ook om te aarden.”

Gidi Heynens, oprichter en mede-eigenaar Bureau YOP

    Meer lezen over dertigers dilemma’s?

    Download ons whitepaper!

    Wij delen onze ervaringen, inzichten en hulpmiddelen bij verschillende dertigers dilemma’s.

    Invloed van angsten en externe invloeden op onze keuzes

    Onze gedachten en ideeën over steden en dorpen worden sterk bepaald door onze omgeving. Zowel de omgeving waar we zijn opgegroeid, als de omgeving waar we nu wonen en wat de andere mensen in onze directe omgeving misschien van zo’n keuze denken. Ook angsten spelen bij de meeste mensen (onbewust) een grote rol in dilemma’s, zoals de angst voor:

    • Het onbekende
    • Verveling en saaiheid
    • Eenzaamheid
    • De stilte of juist drukte van een nieuwe woonplaats
    • De juiste keuze maken
    • Anonimiteit vs niet anoniem

      Vaker lezen over dertigers dilemma’s?

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, we delen af en toe een artikel met je.

      Een onderliggende angst die wij vaak zien bij de dertigers is de angst voor verveling. Hoewel dat sinds de Corona pandemie wat lastiger is, zijn veel dertigers bang voor verveling, ook wel de ‘fear of missing out’ genoemd (bang om iets leuks te missen). Veel dertigers zijn continue bezig met dingen ondernemen, leuke dingen doen en hebben een drukke sociale agenda. Dertigers die overwegen van een stad naar een dorp te verhuizen zien we dan ook vaak het dilemma: kan ik wel tegen de rust die een dorp misschien met zich meebrengt en mis ik niet de reuring van de stad? Wordt het niet allemaal een tikkeltje saai en eenzaam als ik voor een dorp kies?

      Persoonlijk leiderschap: onderliggende angsten en gevoelens ontdekken

      Als dit dilemma herkenbaar voor je is vraag je je wellicht af; Hoe los ik dit dilemma op en maak ik de juiste keuze? Stap één is onderzoeken waar jouw onderliggende gedachten en angsten vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je bent opgegroeid, hoe je dat ervaren hebt, waar je daarna gewoond hebt, welke gevoelens steden en dorpen bij jou oproepen en waarom.

      “Jaren geleden vloog ik bij KLM en woonde ik met mijn partner, zonder kinderen in Amsterdam boven de Ten Cate markt. De sfeer was heerlijk, we waren maar met z’n tweeën en genoten van het lekker uit eten gaan in de buurt. Tot we een kinderwens kregen. We vonden de stap van Amsterdam naar een dorp te groot en zijn daarom naar Utrecht gegaan. Maar met drie kinderen werd ook dat te klein en kregen we meer behoefte aan ruimte en rust. Toen hebben we alsnog gekozen voor een dorp. Die tussenstap vonden wij heel fijn. Vroeger wilde ik écht niet naar een dorp, omdat mijn ouders uit een dorp kwamen. Inmiddels zou ik niet meer terug willen naar de stad, omdat ik helemaal geen tijd meer heb om vaak naar een hip café of restaurant te gaan én omdat ik in de natuur echt oplaad.”

      Rosalie Met, oprichter en med- eigenaar Bureau YOP

      Stap 2 is het onderzoeken van hoe reëel die gedachten en angsten zijn. Niet willen verhuizen omwille van de kinderen is een vaak gehoorde reden om niet te verhuizen naar een andere plaats. In de praktijk zijn kinderen echter juist heel flexibel en wennen zij al snel aan een nieuwe omgeving, waar ouders juist eerdere geneigd zijn vast te houden aan wat ze kennen. Kijk realistisch en kritisch naar je eigen motieven en besluit daarna of ze een stem in dit dilemma verdienen.

        Zelf aan de slag met je dertigers dilemma?

        Download onze Dertigerswijzer!

        Wij helpen je op weg, zodat jij zelf de knoop door kunt hakken.

        Wat betekent opladen voor jou?

        Dat is de vraag die wij stellen als we het over dit dilemma hebben; als jij wilt opladen, waar ga je dan naartoe en wat ga je doen? Opladen kun je zien als een mogelijkheid om weer nieuwe energie op te doen door je te ontspannen. Hoe jij het beste kunt opladen hangt heel nauw samen met je persoonlijkheid. Het helpt vaak om jezelf af te vragen of je een meer introvert of meer extravert persoon bent; krijg je meer energie vanuit jezelf of van anderen?

        Het beantwoorden van deze vraag geeft meestal al vrij veel richting bij het beantwoorden van dit dilemma. Laad jij op van mensen om je heen en drukte? Dan is de keuze voor een stad heel logisch. Kom jij juist tot rust in een kalme omgeving waar je alleen of met weinig mensen bent? Dan is een woonplaats met meer rust en ruimte, zoals een dorp, waarschijnlijk de beste keuze.

        Kiezen tussen wonen in de stad of in het dorp

        Twijfel je nog of verschillen jij en je partner misschien van mening? Neem de tijd, pak het weloverwogen aan en kijk of er een mogelijkheid is om je voorkeur eerst te testen. Misschien kan je eerst wel een half jaartje huren in de stad of het dorp van jouw keuze. Of ga er eens een paar dagen sfeer proeven en vraag omwonenden hoe het is om hier te wonen. Luister hierbij vooral naar je onderbuikgevoel: voelt het goed of krijg je meteen buikpijn bij het idee om hier te wonen? Onderzoek dan deze buikpijn voordat je het definitieve besluit maakt.

        Ben jij er nog niet uit wat dit dilemma voor jou betekent of zijn er misschien andere dilemma’s in je privé leven of carrière? Wij vinden het leuk om met jou van gedachten te wisselen. Vanuit onze expertise en aanpak zoomen we regelmatig in op diverse dilemma’s en bespreken we hoe je deze succesvol aanpakt. Stuur ons je dilemma en wie weet lees je jouw dilemma én een mogelijke aanpak tot de oplossing binnenkort terug in één van onze artikelen. Op de hoogte blijven van onze dertigers dilemma’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

          Kennismaken met Bureau YOP?

          Wij gaan graag een open, vrijblijvend gesprek aan over jouw persoonlijke dilemma.

          Laat je gegevens achter, dan maken we kort kennis en helpen we jou alvast op weg!