0

Droom jij al je hele leven van een gezin of twijfel je misschien nog aan het stichten van een gezin? Dit is één van de dilemma’s waar vooral dertigers vaak mee te maken krijgen en misschien wel de meest persoonlijke keuze in je leven. In onze reeks artikelen over dertigers dilemma’s zoomen we dit keer in op de keuze om wel of niet, nu of in de toekomst een gezin te stichten. Een dilemma waar veel van onze deelnemers mee worstelen. Herken jij dit? Lees dan verder! In dit artikel onderzoeken we beide kanten van het dilemma én geven we een aantal tips om zelf met dit dilemma aan de slag te gaan.

Dertigers dilemma’s

Tussen het dertigste en veertigste levensjaar krijgen veel mensen te maken met één of meerdere dilemma’s in de persoonlijke- of werksfeer. Ga ik voor een vaste aanstelling of kies ik voor een bestaan als ondernemer? Ga ik mij ergens echt settelen of nog één keer dat grote avontuur aan? Veel van dit soort vraagstukken waar je tussen je dertigste en veertigste mee te maken krijgt noemen we dertigers dilemma’s. Elk dilemma is of voelt als bepalend voor de verdere loop van jouw leven, juist daarom zijn ze vaak zo lastig te beantwoorden.

  Meer lezen over dertigers dilemma’s?

  Download ons whitepaper!

  Wij delen onze ervaringen, inzichten en hulpmiddelen bij verschillende dertigers dilemma’s.

  Dilemma: Gezin stichten of nog even uitstellen?

  Voor veel dertigers is het stichten van een gezin een dilemma; wil ik kinderen, nu, later of misschien wel nooit? Het wel of niet stichten van een gezin heeft een grote invloed op je leven én is een persoonlijk dilemma waar je (vaak) rekening moet houden met anderen. In hoeverre is het dan nog een persoonlijk dilemma?

  Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek groeit op dit moment maar liefst één op de zes kinderen op in een eenoudergezin.

  Ouderschap is dus in de meeste gevallen nog een keuze die je niet in je eentje maakt. Daarnaast is er nog een andere factor die dit dilemma extra complex maakt: de uitkomst van dit dilemma is namelijk onomkeerbaar. Heel veel dilemma’s zijn niet definitief. Een locatie om te wonen of een baan kun je altijd weer veranderen. Het stichten van een gezin is iets dat niet terug te draaien is. Je bent een ouder voor de rest van je leven, onomkeerbaar. Dat is gelukkig vaak een zegen, maar het vraagt ook veel van je. En dan rijst vervolgens de vraag: Ben ik daar wel al echt klaar voor? Dit legt extra druk op het dilemma en maakt het vaak nog lastiger om de juiste keuze te maken. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op verschillende aspecten van dit dilemma en hoe je tot een goede keuze komt.

  De familievraag is misschien wel hét dilemma van de dertiger

  Wij zien met grote regelmaat mensen die worstelen met vragen rondom het stichten van een gezin. Denk hierbij aan vragen als:

  • Wil ik wel kinderen op deze wereld zetten?
  • Ben ik wel geschikt voor het ouderschap?
  • Worden mijn kinderen straks gezond geboren en wat is de impact op mijn leven als er iets aan de hand is?
  • Is mijn partner de juiste persoon om een gezin mee te stichten?
  • Kan ik überhaupt wel kinderen krijgen?
  • Welke invloed hebben kinderen op mijn vrijheid en carrière?
  • Hoe gaat mijn partner om met kinderen, ben ik straks degene die alle verantwoordelijkheid draagt?
  • Heb ik niet een té rooskleurig beeld van kinderen krijgen?
  • Welke opvoeding wil ik mijn kinderen meegeven en ga ik het op dezelfde manier doen als mijn ouders of kies ik voor een geheel andere aanpak?

  Zo kunnen we nog wel even doorgaan met vraagstukken die gerelateerd zijn aan dit dilemma. Tegelijkertijd is dit ook het dilemma waar het minst openlijk over gesproken wordt. Het is een heel persoonlijk en kwetsbaar dilemma dat veel dertigers liever voor zichzelf houden. Daarnaast merken wij dat dit dilemma veel raakvlakken heeft met dilemma’s op andere levensgebieden. Als dit dilemma is opgelost, blijken vaak andere levensvragen ook ineens als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

   Vaker lezen over dertigers dilemma’s?

   Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, we delen af en toe een artikel met je.

   Je hebt misschien het gevoel dat dit zo’n dilemma is waar je alleen in staat, een keuze die iedereen om je heen eenvoudig lijkt te nemen. Maar niets is minder waar! Toen wij op zoek gingen naar meer achtergrondinformatie over onze programma’s vonden we een aantal interessante Google zoektermen. Bijvoorbeeld ‘Hoe overtuig ik mijn partner van een (tweede) kind’, ‘partner overtuigen kinderwens’ en ‘wel of geen kinderwens’. Uit de zoekwoorden blijkt dat iedere maand honderden mensen zich met deze vraag bezighouden.

   Hoe ga je effectief om met dit dertigers dilemma?

   Hieronder lees je een een aantal tips die je helpen bij het hanteerbaar maken van dit dilemma:

   Tip 1: Deel je dilemma met anderen

   Om meer helderheid te krijgen in dit dilemma is het belangrijk dat je met anderen in gesprek gaat. Niet met iedereen natuurlijk, maar wel met vrienden en familie die je dit persoonlijke dilemma toevertrouwt. Onze ervaring is dat wanneer je erover praat en daarmee het taboe doorbreekt, dit al zoveel opluchting en verschillende inzichten oplevert. Je bent namelijk niet de enige die worstelt met dit dilemma! Naast jou zijn er veel dertigers die dit dilemma met jou delen. Je zult ook merken dat door je eigen openheid, de ander ook veel meer zal gaan delen.

    “Ik weet nog zelf heel goed dat toen mijn eerste kindje geboren was iedereen vroeg of ik op een roze wolk zat. Wanneer ik dan antwoordde dat ik het allemaal best wel pittig vond, deelden anderen ook ineens veel minder de ‘roze wolk’ verhalen en waren zij eerder geneigd te vertellen over de uitdagingen die zij ervaarden. Zou ik het anders hebben gedaan als ik dit allemaal van tevoren had geweten? Nee zeker niet! Maar het had zeker wel uitgemaakt als ik beter was voorbereid op hetgeen zou komen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld over de ervaringen van een bevalling of voor de borstvoeding.” – Rosalie Met, coach en mede eigenaar Bureau YOP

   Kortom gun jezelf open en eerlijke gesprekken, zodat je goed bent voorbereid. Belangrijke tip! Nu lijkt dit dilemma alleen op te gaan voor het krijgen van een eerste kindje. Dit is echter niet helemaal waar. Dikwijls ontmoeten wij ook deelnemers die worstelen met de keuze wel of geen tweede of derde kindje. Vrouwen voelen zich hier vaak schuldig over ten aanzien van vrouwen die nog helemaal geen kinderen hebben. Toch kan het om dezelfde worsteling gaan, maar op de één of andere manier kijkt de maatschappij daar toch anders tegen aan. Zo van: “wees blij dat je er in ieder geval al één hebt” Ook hierbij geldt: Geef jezelf de ruimte om hierover met anderen te praten.

   Tip 2: Maak de keuze zelfbewust én laat je niet leiden door wat anderen voor jou in gedachten hebben!

   Daarnaast gunnen we je dat je de keuze om wel of niet een gezin stichten zelfbewust maakt. Wat we vaak zien gebeuren bij dit vraagstuk is dat dertigers juist door hun omgeving aan het twijfelen worden gebracht. Diep van binnen weten ze vaak het antwoord wel, maar de reacties en vragen van vrienden en familie kunnen enorm afleidend zijn. Vragen zoals “Wanneer ga jij eens aan kinderen beginnen?” zijn soms zo pijnlijk. Zeker als het zwanger worden maar niet lukt of als je helemaal geen kinderwens hebt. Blijkbaar verwacht onze maatschappij nog steeds dat iedereen aan kinderen begint, maar kies vooral wat voor jou goed voelt en hoe jij je leven wilt leiden.

   Tip 3: Zoek de stilte op en ga in gesprek met een professionele coach!

   Nog een belangrijke tip: zoek de stilte op! Rationeel kun je het hele plaatje over kinderen uitgedacht hebben, maar belangrijker is het antwoord op de vraag: Hoe voelt het? Vaak wordt dit gevoel overschaduwd door allerlei gedachten zoals: ‘je wilt toch niet pas op late leeftijd kinderen krijgen’, ‘je kunt die verantwoordelijkheid helemaal niet aan’ of ‘dan ben je jouw vrijheid helemaal kwijt’.

   Als je nu niet meer zo goed contact kunt maken met je werkelijke verlangen, ga dan eens in gesprek met een professionele coach. Die kan vaak samen met jou die externe en interne belemmeringen wegnemen en je in contact brengen met wat je werkelijk wilt. Een andere manier om hier beter zicht op te krijgen is door het invullen van onze dertigerswijzer. Deze wijzer helpt je om je dilemma te ontwarren en helderheid te geven in wat je voelt en denkt.

    Zelf aan de slag met je dertigers dilemma?

    Download onze Dertigerswijzer!

    Wij helpen je op weg, zodat jij zelf de knoop door kunt hakken.

    Tip 4: Ga met je liefdespartner in gesprek over wat er écht in je leeft bij dit dilemma.

    Dikwijls merken wij dat dit dilemma een lastig onderwerp is om met je liefdespartner te bespreken. Vaak zien we dan dat de echte gesprekken over dit dilemma uit de weg worden gegaan. Vragen als: ‘Zien we ons samen aan kinderen beginnen? of ‘Hoe gaan we de zorg verdelen?’ of ‘Hoe gaan we straks onze carrière ambities combineren met de verantwoordelijkheden van een gezin?

    Allemaal vragen waar geen goed of fout antwoord bij is. Het enige dat hierbij belangrijk is, is dat je samen met je partner in gesprek gaat over dit soort vraagstukken en dat je het niet uit de weg gaat. Deel met die ander wat er in je leeft én wees nieuwsgierig naar wat er bij jouw partner leeft. Je zult verbaasd zijn hoe verbindend en verhelderend dit soort gesprekken met elkaar kunnen zijn.

    Tip 5: Pas een dagje op de kinderen van anderen.

    Mocht je twijfelen of je überhaupt kinderen wel ‘leuk’ vindt, dan kun je altijd in gesprek gaan met ouders om je heen. Wat zijn hun ervaringen? Wat is er leuk en minder leuk aan het opvoeden van kinderen? En hoe zijn zij omgegaan met de vragen die nu bij jou spelen?

    Als je het ook daadwerkelijk zelf wilt ervaren, ga dan eens dagje op pad met de kinderen van vrienden of familie. Klinkt misschien een beetje gek, maar de ervaring is de beste leerschool. Tegelijkertijd geef je die andere ouders meteen een dagje rust cadeau. Heb je ook meteen een goede daad verricht!

     Kennismaken met Bureau YOP?

     Wij gaan graag een open, vrijblijvend gesprek aan over jouw persoonlijke dilemma.

     Laat je gegevens achter, dan maken we kort kennis en helpen we jou alvast op weg!

     Welke dilemma’s ervaar jij momenteel in je carrière of privé leven? Vanuit onze expertise en aanpak zoomen we regelmatig in op diverse dilemma’s en bespreken we  hoe je deze dilemma’s succesvol aanpakt. We vinden het erg leuk om met jou van gedachten te wisselen. Stuur ons je dilemma en wie weet lees je jouw dilemma én een mogelijke aanpak en oplossing binnenkort terug in één van onze artikelen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van onze dertigers dilemma’s? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Of lees meer informatie over ons persoonlijk leiderschapsprogramma voor dertigers.