0

Wat levert persoonlijk leiderschap op? Op deze vraag bestaat niet één correct antwoord. Het succes van persoonlijk leiderschap verschilt namelijk per organisatie en per persoon. Maar, we durven wel te stellen dat iedereen én iedere organisatie rendement haalt uit persoonlijk leiderschap. Daarom zetten we in deze blog eerst uiteen welke voordelen actief bezig zijn met persoonlijk leiderschap werknemers oplevert. Daarna benaderen we de voordelen ook vanuit werkgeversperspectief.

Tien voordelen van persoonlijk leiderschap voor werknemers

Zowel voor werkgevers als werknemers levert het investeren in persoonlijk leiderschap veel voordeel op. Vanuit het werknemersperspectief hebben we 10 belangrijke uitkomsten gedefinieerd van persoonlijk leiderschap. Medewerkers die echt werk maken van hun persoonlijk leiderschap:

1. Ontwikkelen meer zelfvertrouwen

2. Ontwikkelen meer autonomie en zelfregie

3. Ervaren meer zingeving en inspiratie

4. Ervaren minder druk en stress

5. Zijn vitaler en meer in balans

6. Verbeteren hun communicatie- en samenwerking vaardigheden

7. Maken makkelijker authentieke keuzes

8. Organiseren hun werk efficiënter en effectiever

9. Zijn innovatiever en creatiever

10. Ervaren meer werkgeluk

Voordelen persoonlijk leiderschap voor werknemers

Resultaten van persoonlijk leiderschap voor organisaties

Persoonlijk leiderschap biedt niet alleen groei aan werknemers, maar is minstens zo relevant voor werkgevers. Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar het rendement van persoonlijk leiderschap op de werkvloer. Hieruit blijkt dat investeren in persoonlijk leiderschap leidt tot verschillende voordelen voor organisaties:

 • Stijging van de productiviteit met 12%
 • Stijging van de winst met 33%
 • Stijging van de verkoop met 37%
 • Daling van het verzuim met 66%
 • Daling van het verloop met51%
 • Stijging van innovatie met 300%
 • Stijging van werkgeluk met60%
 • Stijging van organisatiebetrokkenheid met 76%
 • Daling van stress met74%
 • Stijging van vitaliteit met 106%
[Verzameld uit onderzoek van Gallup, Shawn Achon, Forbes, PreventNed en Center for Neuroeconomics Studies. ]

“Werkgevers zien steeds vaker de levenslange meerwaarde van persoonlijk leiderschapstrajecten voor medewerkers. We komen steeds vaker werkgevers tegen die duurzaam investeren in persoonlijk leiderschap en daardoor medewerkers beter weten te boeien en te binden aan de organisatie.”

– Rosalie Met, mede-eigenaar Bureau YOP

Werkgevers die investeren in persoonlijk leiderschap van hun professionals krijgen daar zelfbewuste professionals voor terug die meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen voor hun eigen functioneren en die intrinsiek gedreven zijn om een duurzame bijdrage te leveren aan de organisatiedoelen. Hierdoor gaan persoonlijke-, professionele- en organisatieontwikkeling hand in hand met elkaar.

  Meer lezen over incompany persoonlijk leiderschapstraining?

  Download ons whitepaper!

  Wij delen onze visie op persoonlijk leiderschap en hoe organisaties hun werknemers hier duurzaam in begeleiden.

  Bureau YOP is hét bureau voor persoonlijk leiderschap voor professionals. Inmiddels werken we al ruim vijf jaar met én voor onze opdrachtgevers aan persoonlijk leiderschap in zeer diverse branches, om zo bij te dragen aan zoveel mogelijk (werk)geluk voor al onze deelnemers! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We gaan graag het gesprek aan, zodat we je mee kunnen nemen in onze aanpak en samen ontdekken of dit ook bij jouw organisatie past. Lees meer over onze in company persoonlijk leiderschapstraining of neem contact op via info@bureauyop.nl of 085 130 2358