Ben jij jezelf of zet je regelmatig een masker op? Voor veel dertigers is dit een groot dilemma. In onze persoonlijk leiderschap programma’s merken we dat dit dilemma niet altijd prominent op de voorgrond speelt. Dit terwijl we te maken hebben met een echt identiteitsvraagstuk waar veel dertigers mee worstelen, bewust of onbewust. Durf jij echt je ware gezicht te laten zien ook als je verwacht dat dit niet gewaardeerd zal worden door je omgeving of pas je je liever aan? Wat levert het opzetten van een masker op, wat kost het en wat zijn de gevolgen? We bespreken dit onderwerp graag met jou. We geven een aantal persoonlijke voorbeelden en sluiten af met een aantal tips.
Masker of ware gezicht?
Dit dilemma speelt bij alle leeftijden. Vanaf jongs af aan leren we sociaal wenselijk gedrag vertonen. Bij echt jonge kinderen speelt een beloning een grote rol, als je “goed” gedrag laat zien dan krijg je daar iets voor terug. Als je iets ouder wordt wil je graag ergens bij horen. In je tienerjaren worstel je met je eigen identiteit versus ergens bij willen horen. Wanneer je start met werken dan wil je natuurlijk direct succesvol zijn en pas je je snel aan de heersende normen en regels van de organisatie. Om aan dit succesvolle plaatje te voldoen moet je bijvoorbeeld een heel slim, aardig, ambitieus en behulpzaam corporate masker tonen. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, tenzij je jezelf daarin helemaal niet herkent of je je daardoor volledig aanpast. Dan kost het je heel veel energie en put dit masker je uit.
De dertigers die wij in onze persoonlijk leiderschap programma’s begeleiden, erkennen en herkennen dat zij niet altijd zichzelf kunnen zijn. Waarom dit juist bij dertigers extra uitvergroot wordt? Wij denken dat het te maken heeft met het feit dat dertigers voor belangrijke levensvragen staan waarin ze hun ware ik tot uiting willen brengen. Denk aan levensvragen, zoals wel of geen kinderen, wonen in een stad of dorp of ambitieus of zinvol werk. Deze vragen doen indirect een beroep op de vraag wie ben ik en wat wil ik nu echt?
“Ik had een mooi carrièrepad voor mijzelf uitgestippeld. Ik was halverwege de twintig en hard bezig om carrière te maken in de bancaire wereld. Elke dag liep ik door die mooie draaideur om de indrukwekkende hal te betreden van de grootbank waar ik steeds weer het verschil wilde maken. Ik liet me van mijn beste kant zien, maar voelde steeds vaker dat ik hier niet op mijn plek zat. Naar mijn collega’s toonde ik een enthousiast en betrokken gezicht. Van binnen voelde ik me onzeker, twijfelde ik over mijn plek en mijn geschiktheid. Het duurde maanden, misschien wel één jaar voordat mijn corporate masker afbrokkelde. Ik kon simpelweg de energie en motivatie niet meer opbrengen om dit ogenschijnlijk succesvolle plaatje in stand te houden. Ik ontwikkelde RSI en andere stress gerelateerde klachten. Uiteindelijk besloot ik om mijn ware gezicht te laten zien en verruilde ik mijn bancaire loopbaan voor een meer mensgerichte functie..”
– Gidi Heynens, oprichter en mede-eigenaar Bureau YOP
De ladder tegen de verkeerde muur
Veel dertigers komen erachter dat ze al bovenaan de spreekwoordelijke ladder staan. Ze hebben een bepaald pad uitgestippeld en tot nu toe is aan de persoonlijke – en vaak andermans – verplichting voldaan. Het beklimmen van deze ladder is niet altijd makkelijk geweest, maar het afdalen of zelfs tot het inzicht komen “dat de ladder tegen de verkeerde muur staat” is er een die onlosmakelijk verbonden is met jezelf of anderen teleurstellen. Jezelf uitspreken is dan ook echt lastig. Dit vraagt om afstemmen op je onderbuik of intuïtie. In onze programma’s helpen we je om hiermee in contact te komen en op basis hiervan zelfbewuste keuzes te maken.
Persoonlijk leiderschap en authenticiteit
Het masker dat we tonen naar de buitenwereld levert vaak veel waardering en erkenning op en maakt ons dus ogenschijnlijk succesvol. Dertigers komen er echter steeds meer achter dat het nastreven van dit succesvolle plaatje niet samenvalt met werkelijk gelukkig zijn. Gelukkig zijn komt op de lange termijn voort uit authentiek zijn. Als jij bent jezelf bent, word je simpelweg gelukkiger. Authenticiteit begint bij de (her)ontdekking van jezelf, wie ben ik, wat vind ik belangrijk en wat wil ik nu echt? In onze persoonlijk leiderschap programma’s gaan we samen op zoek naar de antwoorden op deze belangrijke levensvragen.
“Als ik terugkijk naar mijn jeugdfoto’s zie ik mijzelf vaak met een grote glimlach op mijn gezicht, terwijl het niet allemaal rozengeur en maneschijn was. Dit was wel kenmerkend voor de omgeving waarin ik opgroeide, schouders eronder en doorgaan! Ook toen mijn oma een hersenbloeding kreeg en 6 jaar in een rolstoel heeft gezeten, probeerde wij toch als gezin het beste ervan te maken. Wat natuurlijk ook een mooie eigenschap is, echter verdrietige emoties verdwenen daardoor soms te veel op de achtergrond. Ik heb mijn moeder in die tijd zelden tot nooit zien huilen. Ze wilde ons (denk ik) niet opzadelen met haar emoties. Als kind heb ik uiteraard wel gevoeld dat mijn moeder bijvoorbeeld verdrietig was en daar werd ik dan weer verdrietig van. Maar ook ik wilde mijn moeder niet opzadelen met mijn emoties. En zo was de cirkel rond. Als ik erop terugkijk was die grote glimlach dan ook niet altijd mijn authentieke ik. Ook in mijn latere leven en toen ik begon met werken was dat vaak mijn masker. In mijn jeugd heb ik soms gemist om emoties openhartig te bespreken. Of elkaar de vraag te stellen: hoe is het écht met je? Ik merk dat ik het nu met inmiddels mijn eigen gezin deze vraag heel veel wordt gesteld. (Over)compensatie is wat er speelt en mijn kinderen worden natuurlijk ‘gek’ van deze oprechte interesse.”
– Rosalie Met, oprichter en mede-eigenaar Bureau YOP
Jezelf herontdekken hoeft overigens niet altijd te leiden tot het roer radicaal omgooien. Het overgrote deel van de dertigers die wij begeleiden vinden een nieuwe balans waarin hun authentieke ik steeds zichtbaarder wordt.
Tips
Merk je dat je zelf worstelt met dit dilemma dan begeleiden wij je heel graag naar het tonen van je ware gezicht in ons gloednieuwe dertigers programma: Je binnenste buiten. Om direct met dit dilemma aan de slag te gaan, geven we je nu alvast een paar tips om de eerste stappen te zetten.
Tip 1) Breng in kaart wat jouw grootste allergie is bij mensen.
Waaraan erger jij je nou rot bij anderen? Wat maakt je erg jaloers? Het antwoord geven op deze vragen geeft je inzicht in elementen die je bij jezelf wilt ontwikkelen. Erger jij je rot aan iemand die in jouw optiek lui is? Dan is de kans groot dat je eigenlijk verlangt naar een stukje ontspanning, in de vorm van gewoon lekker niks doen, ruimte voor jezelf.
Tip 2) Definieer succes voor jezelf.
Wat is voor jou succes? Is dat een interne- op een externe maatstaf? Een interne maatstaf gaat over jouw authentieke drijfveren. Een externe maatstaf gaat vaak over andere minder authentieke aspecten zoals waardering, status en beloning.
Tip 3) Stap in je alter ego.
Deze tip raden wij iedereen aan, al is het alleen maar om eens te kijken hoe jouw omgeving op jouw alter ego reageert. Ga eens een paar dagen precies het omgekeerde doen van wat jij altijd doet. Voel jij je altijd verantwoordelijk voor anderen thuis of op je werk? Neem eens helemaal geen verantwoordelijkheid en laat alles vallen. Ga rustig eens op een afstandje kijken wat er gebeurt. Jouw verwachting is natuurlijk dat rampspoed nabij is, je zult erachter komen dat dit echt wel meevalt en dat het je waarschijnlijk heel veel nieuwe energie zal opleveren.

Ben jij er nog niet uit wat dit dilemma voor jou betekent of zijn er misschien andere dilemma’s in je privé leven of carrière? Wij vinden het erg leuk om met jou van gedachten te wisselen. Vanuit onze expertise en aanpak zoomen we regelmatig in op diverse dilemma’s en bespreken we hoe je deze succesvol aanpakt. Stuur ons je dilemma en wie weet lees je jouw dilemma én een mogelijke aanpak tot de oplossing binnenkort terug in één van onze artikelen. Op de hoogte blijven van onze dertigers dilemma’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!