Veel van ons hebben net kunnen genieten van een welverdiende vakantie, een moment van ontspanning waarin je het dagelijkse ritme even achter je hebt kunnen laten. Vaak is dit ook een periode waarin meer ruimte komt voor je authentieke verlangens. We kennen genoeg professionals die na de zomer het roer volledig willen omgooien. Toch zien we het maar weinig mensen doen. Wanneer we terugkeren naar onze oude routines, raken die hart verlangens ook weer op de achtergrond. In dit artikel bespreken we waarom de stem van het hoofd vaak luider spreekt dan het hart en tot welke conflicten dit kan leiden. We geven je concrete handvatten over hoe je ook na de vakantie naar je hart kunt blijven luisteren, zodat je die vakantiedromen ook om kunt zetten in authentieke keuzes.
Vakantie wordt vaak geassocieerd met rust nemen, opladen, reflecteren, nieuwe ervaringen opdoen of juist actief bezig zijn. Op vakantie wordt er minder beroep gedaan op ons hoofd, daardoor ontstaat ruimte om activiteiten te doen die we écht leuk vinden en graag doen. Door de vertraging en de ontspanning ontstaat ook de ruimte voor de stem van ons hart, oftewel je authentieke verlangens.
De stem van het hoofd
Eigenlijk heeft het hoofd niet één stem, maar bestaat uit een kakofonie van verschillende stemmetjes zoals de perfectionist, de pleaser, de gevoelige, de creatieve, de doorzetter etc. Ieder stemmetje vertegenwoordigt een deelpersoonlijkheid, zoals we dat uitleggen in ons Dertigerswijzer. Deze stemmetjes zijn vaak ingegeven door angst, het vermijden van risico en onvoorspelbaarheid. Vaak is het hoofd in eerste instantie ook bang voor alles wat nieuw is of buiten je comfortzone. En hoewel we allemaal weten dat angst een slechte raadgever is, voeren deze stemmetjes al snel de boventoon in onze keuzes.
Onze opvoeding en werkomgeving zijn voor een groot deel bepalend voor welke stem de boventoon voert. Overal worden we gevraagd en gestimuleerd om met ons hoofd te antwoorden. We krijgen eerder de vraag “wat denk jij?” dan de vraag “hoe voel jij je hierbij?”. In werksituaties worden veel professionals bevraagd op hun inhoudelijke kennis en wordt er verwacht dat je oplossingen onderbouwd zijn met logische argumenten. Veel professionals werken ook meer met hun hoofd dan met hun handen.
Kortom, er wordt dus een enorm beroep gedaan op ons hoofd! Als je veel je hoofd gebruikt is het moeilijker om ook naar je hart te luisteren. Je bent waarschijnlijk snel geneigd een vraag direct te beantwoorden vanuit je hoofd zonder stil te staan bij wat je écht wilt.
“Veel van onze deelnemers willen weer verbinding creëren met hun hart, omdat ze het contact met hun werkelijke hartverlangens kwijt zijn. Het is steeds de uitdaging in ons werk om deelnemers hier weer in contact mee te brengen.” – Rosalie Met, eigenaar Bureau YOP
Hoofdvragen laten je hoofd spreken
Bewust of onbewust zijn we gewend om vooral hoofdvragen te stellen, oftewel vragen waar je met je hoofd antwoord op geeft. Inzicht in het verschil tussen hoofd- en hartvragen maken het al een stuk eenvoudiger om zowel hoofd als hart de ruimte te bieden. Een aantal veel voorkomende hoofdvragen zijn:
- Wat vind je daarvan?
- Wat denk je daarbij?
- Hoe zou jij het oplossen?
- Waarom vind je dat?
- Hoe pak je dat aan?
- Welke stappen zou je kunnen zetten?

Waaraan herken je de stem van je hart?
Signalen vanuit je hart manifesteren zich altijd in je lichaam. Het is belangrijk om die signalen te leren herkennen. Merk je bijvoorbeeld dat je regelmatig vermoeid of prikkelbaar bent? Dat zijn signalen dat je hart niet voldoende gevoed wordt. Een burn-out is een goed voorbeeld van een uitvergroot signaal van je lichaam: je hebt te weinig geluisterd naar de stem van je hart en je laten leiden door al die stemmetjes in je hoofd.
Als je je hart meer wilt laten spreken is het belangrijk om gewaar te worden van je eigen lichaamssignalen. Ben je na een week werken kapot? Dan kan het niet anders dan dat je lichaam daar al eerder een signaal voor gestuurd heeft, maar dat je daar niet naar geluisterd hebt en gewoon op (hoofd)karakter bent doorgegaan.
“Ik merk het zelf altijd pas na twee dagen als ik niet genoeg naar mijn hart luister. In die tussentijd ben ik te veel door mijn hoofd geleefd. Mijn hoofd stuurt dan een groot deel van mijn aandacht, waardoor ik niet luister naar mijn hart. Wat voor mij helpt zijn ademhalingsoefeningen of korte meditatie momenten om even met mijn aandacht naar binnen te keren en stil te staan bij wat ik voel en ervaar in mijn lijf.” – Gidi Heynens, eigenaar Bureau YOP
Hartvragen bieden ruimte aan gevoelens en wensen
In tegenstelling tot hoofdvragen gaat het bij hartvragen niet om denken, maar om voelen. Een aantal hartvragen zijn:
- Wat wil je echt?
- Waar verlang je naar?
- Hoe voel je je?
- Waar heb je echt (geen) zin in?
- Waar krijg je energie van?
- Wat voel je in je lijf?
Keuzestress: hoofd en hart staan in conflict
Wij geloven dat de je de juiste beslissing neemt als je hoofd en hart in balans zijn. Dat hoeft niet voor iedereen of in elke situatie een vijftig/vijftig verdeling te zijn, sommige situaties vragen om meer ruimte voor je hart anderen vragen om ruimte voor je hoofd. Als hoofd en hart niet in balans zijn, kan dit leiden tot dilemma’s zoals:
- Wel of niet ondernemer worden? Enerzijds verlangt een potentiële ondernemer vaak naar vrijheid en het maken van impact. Anderzijds ervaren veel mensen de angst voor een onregelmatig of lager inkomen en toekomstige onzekerheid.
- Wel of geen kinderen krijgen? Het hoofd zegt vaak “dit hoort zo” of “iedereen krijgt toch kinderen” terwijl het hart niet altijd behoefte heeft aan het stichten van een gezin óf daar op dit moment nog niet klaar voor is.
In feite staat de keuze tussen hoofd en hart steeds centraal in de dertigers dilemma’s die we eerder beschreven in verschillende blogs.
Hoofd en hart in balans brengen
Je hebt zowel je hoofd als je hart nodig. Maar hoe zorg je voor de juiste balans? Wat ons betreft staat je hart aan de basis, daarmee droom je en visualiseer je. Met je hoofd moet je het daarna doen, plannen uitdenken, misschien een strategie kiezen en uiteindelijk een actieplan maken dat voor jou werkt. Dus volg je hart, maar gebruik je verstand.
Met deze tips laat jij je hoofd en je hart ook na je vakantie samenwerken:
- Stap zo nu en dan uit je rat-race! Vertraag, zoek de stilte en ontspanning op. Hierdoor zullen je werkelijke verlangens naar boven komen.
- Stel jezelf de vraag: is dit wat ik moet of is dit wat ik wil? Probeer dat wat je moet maar niet wilt langzaam om te vormen tot iets wat je wel wilt en begin met kleine stappen.
- Mediteer. Als je mediteert wordt je een observator van je eigen gedachten, je valt niet meer samen met de stemmen in je hoofd maar kunt ze observeren. Hiermee creëer je rust en ruimte voor je hart. Vind je mediteren lastig of heb je het nog nooit gedaan? Zoek dagelijks een plekje op, begin met slechts een paar minuten en bouw het langzaam op.
- Stel jezelf een hartvraag en leg daarbij je hand op je hart. Het hart spreekt in het moment en maakt je bewust van je eigen signalen. Ook als je niet weet wat je wilt kan een hartvraag nuttig zijn: wat wil je niet?
- Houd een reflectiedagboek bij. Wat houd je bezig, wat zegt mijn hart hierover en wat geeft mijn hart in? Het dagboek bied je afstand tot de vraag en maakt het makkelijker een keuze te maken.
- Neem als aanvulling op je reflectiedagboek ook een moment op om te voelen waar je dankbaar voor bent. Deze punten komen allemaal uit je hart. Je kunt een apart dankbaarheidsdagboek bijhouden, of dit combineren met je reflectiedagboek.
Je lichaam is zoveel wijzer dan je denkt. Luister hiernaar, want dan hoor je de antwoorden vanzelf. Probeer vooral niet te snel antwoord te geven, maar luister eerst naar je lichaam. Met het hart als leidraad en het hoofd in de uitvoering weet je zelf de juiste keuze te maken.
Onze allerlaatste tip om je hart ook na de vakantie te laten spreken: stuur je hoofd soms op vakantie en neem je hart mee naar je werk.
Blijf je het lastig vinden om hoofd en hart in balans te krijgen? Of kom je alleen niet tot een antwoord op jouw dertigers dilemma’s? We schrijven regelmatig nieuwe artikelen over nieuwe dertigers dilemma’s, waarin we verschillende kanten van het dilemma belichten en vertellen hoe wij hiermee omgaan. Lees dus vooral verder en houd onze sociale media in de gaten óf schrijf je direct in voor ons vierdaagse persoonlijk leiderschapsprogramma voor dertigers. Speciaal ontworpen voor dertigers die twijfelen aan belangrijke levensvragen.