Hoeveel keer per dag of per week maak jij keuzes? In dit artikel zetten we uiteen wat er gebeurt als een keuze tot een dilemma leidt. Wanneer is iets een dilemma en waardoor ontstaat een dilemma? In dit eerste artikel uit een reeks artikelen over dertigersdilemma’s, waar zeker vijfentachtig procent van de dertigers op enig moment mee te maken krijgt, bespreken we hoe je dilemma’s aanpakt. In de volgende artikelen uit deze reeks onderzoeken we steeds één dilemma op het gebied van werk, wonen, gezin en persoonlijkheid en delen we onze inzichten over hoe je deze specifieke dilemma’s aanpakt. Vind jij het leuk om op de hoogte te blijven over dit soort thema’s, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op de socials.
Wat is een dilemma?
Iedere dag maken we keuzes, de één eenvoudiger dan de ander. Van beslissen wat je vandaag aantrekt en welke maaltijd vanavond op het menu staat tot keuzes waar je misschien langer over nadenkt zoals grote aankopen of keuzes rondom jouw carrière en gezin. Maar wanneer spreken we van een dilemma?
Een dilemma is een keuze tussen twee alternatieven die beiden of even aantrekkelijk óf even onaantrekkelijk zijn. Dit soort keuzes worden vaak niet alleen rationeel genomen, maar ook gevoelsmatig en aan beide keuzes kleven zowel voordelen als nadelen. We ervaren dilemma’s dus als lastig, omdat het kiezen voor het één het andere lijkt uit te sluiten.
Dilemma’s: binnen of buiten je comfortzone?
Hoe vaak maak jij beslissingen en hoe vaak sta je écht in dubio? Vergis je niet, iedereen krijgt te maken met dilemma’s. Toch staat niet iedereen even vaak in dubio en verschilt het per persoon en per dilemma hoe we hiermee omgaan én hoe zwaar het ons valt. Maar, waar komen die dilemma’s vandaan?
Een dilemma is vaak kiezen tussen je comfortzone of iets buiten je comfortzone. Kies je voor het oude vertrouwde of kies je voor het onbekende nieuwe? Een dilemma is vaak een spanningsveld tussen twee ogenschijnlijke tegengestelde polen. Aan de ene kant je veilige comfortzone: dat wat je kent, waardoor je bent gevormd en dat wat ervan je verwacht wordt. Aan de andere kant dat gebied buiten je comfortzone: het gebied van durf, dromen en verlangens.
“Studiekeuze is voor velen een groot dilemma, waarbij je toch een keuze maakt die veel invloed heeft op je loopbaan en leven. Zelf heb ik rechten gestudeerd en die keuze is eigenlijk grotendeels gevormd door mijn omgeving. Mijn ouder zeiden vroeger altijd, “doe maar rechten: dan zit je altijd goed”. Terwijl ik zelf eigenlijk al wel wist dat ik psychologie wilde studeren heb ik toen toch gekozen voor een studie rechten. En hoewel ik al tijdens die studie merkte dat het niet goed voelde, zette ik toch door omdat ik een einddoel in gedachten had, ik wilde advocaat worden. Totdat ik uiteindelijk als jurist aan de slag ging en merkte; dit werkt niet.” – Rosalie Met, Eigenaar en coach bij Bureau YOP

Dertigersdilemma, dertigersdip of een quarterlife crisis?
Dilemma’s zijn van alle tijden én van alle leeftijden. Toch zijn er de laatste jaren verschillende populaire termen ontstaan voor de dilemma’s waar veel dertigers mee te maken krijgen. Heeft deze groep vaker last van dilemma’s en hoe komt dat? Uit onderzoek blijkt dat ruim vijfentachtig procent van de mensen tussen de dertig en veertig jaar op enig moment met dilemma’s te maken krijgt die zij herkennen als het dertigersdilemma.
“Wist je dat de gemiddelde millenial, geboren tussen 1981 en 1996, zeven keer zoveel banen heeft als de generatie daarvoor?”
Ga je voor zekerheid of vrijheid? Een vast dienstverband, aan de slag als freelancer of kies je voor het ondernemerschap? Kinderen of misschien nog één keer een grote reis? Samenwonen, trouwen of latten? In de jaren tussen de dertig en veertig jaar spelen veel thema’s en vragen die de koers van ons leven bepalen en daardoor regelmatig tot dilemma’s leiden. Daarbij worden we allemaal steeds meer en vaker beïnvloed door onze (online) omgeving, hebben we meer keuzes dan vijftig jaar geleden én is er in onze samenleving steeds meer ruimte om te kiezen voor dat waar je écht gelukkig van wordt.
Dilemma’s en de symptomen
Dat dertigersdilemma, enerzijds gevoed door de levensfase en anderzijds door de toename van mogelijkheden en keuzes, is dus zo gek nog niet. Ze kunnen een behoorlijk beslag leggen op je gemoedstoestand. Hoe herken je nu de symptomen?
Je kunt dat op diverse niveaus merken:
- Mentaal: piekeren en twijfelen
- Fysiek: stress en lichamelijke klachten
- Emotioneel: angst, schaamte en schuldgevoelens
- Spiritueel: leegte en zingevingsvraagstukken
Deze klachten verdwijnen wanneer je het dilemma onder ogen komt en aanpakt.
Dealen met Dilemma’s
Hoe ga je nu om met dilemma’s? Dat ligt aan jou én aan het dilemma, maar vaak begint het bij de vraag waarom dit dilemma juist bij jou speelt: Wie ben je, waar kom je vandaan, hoe ben je opgevoed en waardoor ben je gevormd? Vervolgens is het belangrijk om inzicht te krijgen in je echte dromen en verlangens: dat wat je zelf van binnenuit wilt en waarvoor je uit je comfortzone moet stappen. De derde stap is daadwerkelijk knopen doorhakken, keuzes maken en concreet stappen maken.
In de komende artikelen beschrijven we een aantal veel gehoorde dertigers dilemma’s:
- Een ambitieuze baan of zinvol werk?
- Een gezin stichten of nog even uitstellen?
- Masker op of liever je ware gezicht tonen?
- Wonen in een grote stad of in een klein(er) dorp?
Komen deze dilemma’s jou bekend en ben je op zoek naar antwoorden voor je eigen dilemma’s? In de komende weken zoomen we iedere keer in op één dilemma én delen wij hoe wij vanuit Bureau YOP denken hoe je dit het beste kunt aanpakken. Natuurlijk vinden we het erg leuk om met jou van gedachte te wisselen over jouw dilemma. Stuur ons jouw dilemma en wie weet dat je jouw dilemma met oplossing terugleest in een van onze volgende artikelen. Of lees meer informatie over ons persoonlijk leiderschapsprogramma voor dertigers.