0

Twijfel jij wel eens aan je huidige baan? Verlang jij ook regelmatig naar werk waar je echt voldoening uit haalt en waarin je niet continue druk en stress ervaart? In dit artikel gaan we in op een vaak genoemd dertigers dilemma; ambitieus of zinvol werk? We onderzoeken eerst wat het verschil is tussen beiden. Moet je vervolgens kiezen tussen een ambitieuze of zinvolle baan of kan dit juist ook heel goed samengaan? We laten zien hoe je met behulp van persoonlijk leiderschap regie neemt over je werk en hoe je door middel van job en career crafting invulling geeft aan jouw ideale baan.

Dertigers en dilemma’s

Iedereen krijgt te maken met dilemma’s. Maar wist je dat dertigers bovengemiddeld vaak dilemma’s ervaren? Niet voor niets wordt vaak de term dertigers dilemma gebruikt. Veel gehoorde dertigers dilemma’s zijn: Neem ik die vaste baan aan of ga ik misschien voor het laatst die grote wereldreis maken? Sticht ik een gezin of werk ik eerst nog een aantal jaren hard aan mijn carrière? Blijf ik in de stad wonen of verhuis ik naar een rustiger dorp? In een reeks artikelen bespreken we diverse dertigers dilemma’s én laten we zien hoe je deze succesvol aanpakt. In dit artikel staat carrière centraal; ga jij voor ambitieus of zinvol werk?

  Meer lezen over dertigers dilemma’s?

  Download ons whitepaper!

  Wij delen onze ervaringen, inzichten en hulpmiddelen bij verschillende dertigers dilemma’s.

  Ambitieus werk

  Streef jij altijd naar groei en ontwikkeling in je carrière? Aan de ene kant is dat een kwaliteit. Je bent gedreven om jezelf te verbeteren en het maximale eruit te halen. Aan de andere kant kan deze instelling tot veel onrust leiden en je het gevoel geven dat het nooit goed genoeg is, omdat je continue op weg bent naar de volgende stap in je carrière. Het risico bestaat dat je jezelf nooit eens afvraagt; is dit écht wat ik wil en wat is nu echt mijn “stip aan de horizon”?

  Dertigers dilemma ambitieus werk en ambities nastreven

  Zinvol werk

  Zinvol werk wordt vaak gepresenteerd als het tegenovergestelde van ambitieus werk. Maar, wat is zinvol werk eigenlijk en wie bepaalt dat? Veel mensen denken dat je met zinvol werk iets goeds moet doen voor een ander, de maatschappij of de wereld. Volgens ons is zinvol werk voor iedereen anders. Zinvol werk is werk waarvan je voelt dat het klopt, waar je plezier aan beleeft en waar je ‘zin’ in hebt. Bij zinvol werk hoef jij jezelf niet af te vragen of je op je plek zit, omdat je werk intrinsiek vervulling geeft. Dat kan je vinden in een baan waar je een positieve bijdrage levert aan de wereld om je heen, maar het kan net zo goed een baan zijn waar jij plezier en energie uit haalt of genoeg verdient.

  Ter inspiratie vind je hieronder een prachtig filmpje dat dit dilemma treffend illustreert:

  Dealen met jouw dilemma: ambitieus of zinvol werk

  Komt het dilemma tussen ambitieus en zinvol werk jou bekend voor? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Een dilemma verdwijnt pas als je het onder ogen komt en aanpakt. Stel jezelf een aantal vragen zoals: wat is voor jou zinvol werk en waarom streef je ambitieus werk na? Om te ontdekken wat voor jou zinvol werk is, is het belangrijk dat je zicht krijgt op je eigen drijfveren, passies en talenten.

  “Realiseer je dat een dilemma voelt als een keuze, maar dat niet altijd is. Een manager bij een bank of een partner in een advocatenbureau kan net zo goed ambitieus én zinvol werk hebben als een iemand in de zorg, het onderwijs of bij een non-profit instelling.”   

  Hoe kun je vervolgens jouw drijfveren, passies en talenten koppelen aan je baan? Ga na in welke mate jouw drijfveren, passies en talenten al terugkomen in je huidige werk. In hoeverre is er een match tussen jou en je huidige werk?  

   Zelf aan de slag met je dertigers dilemma?

   Download onze Dertigerswijzer!

   Wij helpen je op weg, zodat jij zelf de knoop door kunt hakken.

   Dilemma’s aanpakken door persoonlijk leiderschap

   Uiteindelijk is een dilemma niet altijd een keuze tussen twee mogelijkheden, maar het zoeken naar een balans tussen beide keuzes. Dit vraagt om het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap in je werk gaat over richting bepalen en keuzes maken van binnenuit. Niet omdat je omgeving dit van je verwacht of vanwege andere externe factoren, maar omdat jij dit zelf belangrijk vindt. Je leert invulling te geven aan je baan op een manier die aansluit bij jouw innerlijke drijfveren, passies en talenten.

   Persoonlijk leiderschap; stilstaan, richting bepalen en keuzes maken van binnenuit.

   Job of career crafting: creëer je ideale baan

   Je bent eruit. Je hebt inzicht in je eigen drijfveren, passies en talenten, maar hoe laat je deze nu terugkomen in je baan? Kan dit binnen je huidige baan of moet je op zoek naar een andere baan? Als je tot de conclusie komt dat er bij jouw huidige werkgever of in je huidige functie genoeg ruimte is om jouw ideale baan te creëren, dan spreken we van job crafting. Job crafting is doen van kleine aanpassingen in je huidige baan zodat het beter aansluit op je drijfveren, passies en talenten. Je kunt hierbij aan 4 job craft knoppen draaien:

   • Relaties: welke veranderingen kan ik maken in mijn samenwerkingsrelaties zodat mijn huidige baan leuker wordt?
   • Taken: welke veranderingen in mijn takenpakket kan ik maken zodat mijn huidige baan leuker wordt?
   • Tijd en plek: welke veranderingen in mijn tijdsindeling en/of locatie kan ik maken zodat mijn huidige baan leuker wordt?
   • Mindset: welke veranderingen in mijn manier van denken over mijn werk kan ik maken zodat mijn huidige baan leuker wordt?

   “Een van onze deelnemers was niet meer gelukkig op werk, omdat zijn ideeën continue werden afgewezen en dat terwijl de functie nog steeds bij hem paste. Werkend aan zijn persoonlijk leiderschap bleek dat hij zijn ideeën twijfelend overbracht en niet goed uit zijn verhaal kwam. Samen hebben we gewerkt aan zijn communicatie en presentatie vaardigheden, met als resultaat dat hij zijn collega’s kon overtuigen van zijn plannen en ideeën, erkenning kreeg én de zin in zijn werk terugvond.”

   Misschien kom je ook wel tot de conclusie dat je op zoek moet naar een andere baan binnen of buiten je huidige werkgever. Dan spreken we van career crafting. Career crafting gaat over proactief leiding geven aan je carrière, zodat het aansluit op je drijfveren, passies en talenten. Mocht je actief aan de slag willen met Career crafting, lees dan ons E-book: Mijn Switch: de 7 stappen voor een succesvolle (loop)baan switch.

    Kennismaken met Bureau YOP?

    Wij gaan graag een open, vrijblijvend gesprek aan over jouw persoonlijke dilemma.

    Laat je gegevens achter, dan maken we kort kennis en helpen we jou alvast op weg!

    Welke dilemma’s ervaar jij momenteel in je carrière of privé leven? Vanuit onze expertise en aanpak zoomen we regelmatig in op diverse dilemma’s en bespreken we  hoe je deze dilemma’s succesvol aanpakt. We vinden het erg leuk om met jou van gedachten te wisselen. Stuur ons je dilemma en wie weet lees je jouw dilemma én een mogelijke oplossing binnenkort terug in één van onze artikelen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van onze dertigers dilemma’s? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Of lees meer informatie over ons persoonlijk leiderschapsprogramma voor dertigers.

     Meer lezen over dertigers dilemma’s?

     Download ons whitepaper!

     Wij delen onze ervaringen, inzichten en hulpmiddelen bij verschillende dertigers dilemma’s.