0

Wat is mijn missie? Wat wil ik echt van binnenuit? Wat is werkelijk belangrijk en betekenisvol voor mij? Misschien zijn dit wel de meest gestelde vragen van deelnemers in onze persoonlijk leiderschapsprogramma’s. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een persoonlijke missie, hoe je jouw persoonlijke missie vindt en krijg je richtlijnen voor het formuleren van jouw missie.

 

Laat ik eerst kort stilstaan bij wat een persoonlijke missie precies is. Een persoonlijke missie is een soort leidraad en levensdoel in jouw werk en leven. Het is een innerlijk kompas dat richting geeft aan je dagelijkse keuzes en handelingen. Een persoonlijke missie geeft uitdrukking aan wat voor jouw betekenisvol en belangrijk is. Het zorgt ervoor dat je zelf de regie in handen neemt en dat je je niet laat leiden door jouw omgeving. Je persoonlijke missie is wat mij betreft niet iets wat alleen je eigen leven beïnvloedt. Het is onderdeel van iets groters dan jezelf en kan dus ook het leven van anderen beïnvloeden. Een persoonlijke missie gaat ook verder dan alleen het werk wat je doet. Het gaat ook niet alleen over jouw eigen leven, maar ook over hoe je hiermee bijdraagt aan het leven van anderen. Misschien blijft het nog steeds wat vaag, dat kan ik me heel goed voorstellen, maar lees vooral verder. Ik weet zeker dat het je helpt om je eigen missie helder te krijgen.

De voordelen van een persoonlijke missie

Hieronder zet ik graag even de voordelen voor je op een rij van het leven vanuit je persoonlijke missie:

 • Je persoonlijke missie geeft je een gevoel van vreugde, enthousiasme en vervulling. Het zorgt ervoor dat je iedere dag opstaat met het idee dat je een waardevolle dag tegemoet gaat.
 • Je persoonlijke missie helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Een missie geeft richting en zorgt ervoor dat je sneller en makkelijker besluiten neemt. Dit scheelt veel keuzestress en gepieker.
 • Je krijgt er positieve energie van en je ervaart moeiteloosheid en flow in wat je doet. Je maakt optimaal gebruik van je talenten en passies.
 • Je inspireert anderen met je eigen bezieling en daarmee trek je de mensen ook aan waar je je graag mee wilt verbinden. Zij leren graag van je en je kunt een voorbeeld zijn voor anderen.
 • Een persoonlijke missie geeft focus. Het helpt je bij het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en maakt je daarom extra effectief.

Hoe ontdek je jouw persoonlijke missie?

Onderstaande 10 vragen helpen je bij het formuleren van jouw persoonlijke missie. Ik raad je aan om deze  vragen ook eens met anderen te bespreken die jou goed kennen. Pak pen en papier en ga er maar eens even voor zitten:

 1. Wat deed je het liefst toen je kind was?
 2. Wat kan jij van nature goed; wat is jouw talent?
 3. Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?
 4. Wat wil je betekenen voor anderen? 
 5. Hoe wil je dat anderen jou zullen herinneren? 
 6. Wat heb je zelf gemist in jouw leven? 
 7. Waar erger jij je aan? 
 8. Waar word je blij van? 
 9. Wat wil je bereiken in je leven? 
 10. Wat had je vroeger niet, wat je nu wel hebt?

Richtlijnen voor het formuleren van je missie

 Nu gaan we het concreet maken. De antwoorden op bovenstaande vragen vormen de input voor jouw persoonlijke missie. Ga allereerst eens op zoek naar de rode draad in je antwoorden en noteer de belangrijkste woorden die bij je opkomen op een A4tje. Laat de woorden eens op je inwerken en probeer er dan eens een zin of een paar zinnen van te maken. Leg het A4je vervolgens even weg en kijk er morgen of de komende week opnieuw naar. Welke woorden wil je toevoegen? Welke woorden mogen er weg worden gelaten? Kun je jouw missie al wat helderder formuleren?

Hierbij wat tips die je kunnen helpen in het scherp krijgen van je missie:

 • Je missie begint met ‘Ik’
 • Je missie is kort en krachtig (maximaal vijf tekstregels)
 • Je missie is makkelijk te onthouden
 • Formuleer je missie positief, zodat je er energie van krijgt.
 • Je missie geeft antwoord op de vraag: waartoe wil ik bijdragen?
 • Je missie is nu én in de toekomst richtinggevend voor jouw doen en laten
 • Gebruik geen twijfel woorden zoals ‘probeer’ of ‘hoop op’

Een aantal voorbeelden van persoonlijke missies

En ter afsluiting van dit artikel ter inspiratie nog een aantal voorbeelden van persoonlijke missies van andere mensen:

 • Ik breng bewustzijn en bezieling in leven en werk. Niet alleen in dat van mijzelf, maar ook van anderen. Ik geloof dat dit bijdraagt aan een gelukkig, gezond en zinvol leven. (=mijn persoonlijke missie)
 • Ik ben een katalysator voor een duurzamere wereld van morgen. Daarbij werk ik het liefst als projectmanager op het snijvlak van techniek en communicatie. Ik verbind, inspireer en activeer mensen om out of the boxen te denken en maatschappelijke initiatieven verder te brengen.
 • Ik voel mij geroepen om organisaties zo vorm te geven dat ze met de minst mogelijke moeite het meest efficiënt werken;
 • Ik wil bijdragen aan de veiligheid in de wereld, door structuur, kennis en besef over te dragen;
 • Ik wil geluk toevoegen aan iemands leven door praktisch en mooi design.