0

Hoeveel lege plekken staan er nog in jouw agenda de komende tijd? Waar we in de afgelopen anderhalf jaar door de corona pandemie onze vrienden en familie minder zagen, zijn we nu weer snel geneigd onze agenda volledig te vullen. Bijvoorbeeld met uitjes, vakanties en sociale bezoekjes. In dit artikel gaan we dieper in op het dertigers dilemma: ruimte maken voor jezelf of overvraagd worden? We richten ons op hoe je dit dilemma succesvol kunt hanteren voor de aanstaande vakantie periode én het “oude normaal” waar we langzaam naar terugkeren.

Een druk (sociaal) leven

Tegenwoordig wordt het vaak als normaal beschouwd om een “druk (sociaal) leven” te leiden. Maar, wanneer is druk, te druk, met als gevolg dat je als het ware overvraagd wordt? Dat verschilt natuurlijk sterk per persoon. In de kern gaat overvraagd worden over een disbalans tussen energiegevers en energievreters, waarbij er te veel energie gaat naar het waarmaken van verwachtingen van anderen en te weinig energie gaat naar je eigen behoeften en verlangens.

    Zelf aan de slag met je dertigers dilemma?

    Download onze Dertigerswijzer!

    Wij helpen je op weg, zodat jij zelf de knoop door kunt hakken.

    Overvraagd of ruimte voor jezelf op vakantie?

    Een typische periode waarin veel mensen geneigd zijn overvraagd te worden is de vakantie. Dat klinkt misschien vreemd, want vakantie is er toch voor om te ontspannen, leuke dingen te doen en op te laden? Toch zijn we geneigd de drukte van alledag door te trekken in de vakantie; je hele vakantie volplannen met activiteiten en sociale plannen.

    De eerste dagen van een vakantie moeten we écht even afkicken van de rush van het harde werken en loskomen van het dagelijkse leven. Soms leidt deze periode juist tot onrustige gevoelens of zelfs ziek worden. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, zodat je er niet door verrast wordt. Zo kun je ook sneller de overgang maken naar een écht ontspannen vakantie. Deze tips helpen je op weg:

    • Wees je bewust van patronen van eerdere vakanties. Ben jij de eerste dagen altijd extreem moe, ziek of chagrijnig? Probeer te achterhalen hoe lang jij nodig hebt om echt tot rust te komen. De één is na een dag helemaal ontkoppeld van het dagelijkse leven terwijl een ander daar misschien drie dagen of langer voor nodig heeft.
    • Laat onrust toe. Even boos of ziek zijn is niet leuk, maar zorgt er wel voor dat je eerder in de rust en de ontspanning komt.
    • Vraag je tijdens de vakantie elke dag af; waar heb ik vandaag zin in? Het is vakantie, je hoeft geen plan te volgen!

    “Als je agenda leger wordt, komt vaak ook de pijn en de onrust naar boven die ons confronteert met onszelf. Daarom zijn we geneigd onze agenda direct te vullen. Wij gunnen het iedereen juist om in de vakantie ruimte te maken voor die ongemakkelijke gevoelens. Je zult merken dat wanneer je het bewust aandacht geeft, het vanzelf transformeert naar rust en ontspanning , zodat je vervolgens ook écht opgeladen terugkomt.” -Rosalie Met, eigenaar Bureau YOP

    Overvraagd tijdens de corona crisis

    We ervaren zelf en we zien dit ook terug om ons heen dat de corona crisis veel van ons gevraagd heeft. De combinatie van het vele thuiswerken (al dan niet in combinatie met het geven van thuisonderwijs), geen tot weinig sociale contacten, het wegvallen van hobby’s en activiteiten, zorgen om werk of een eigen onderneming hebben ertoe geleid heeft dat we continue “aan” stonden. De Corona crisis was en is daardoor voor veel mensen een periode geweest van veel energievreters en weinig energiegevers. 

    Terug naar normaal, terug naar een drukke agenda?

    We hebben zo lang gewacht op “terug naar normaal” gaan, het adrenalinekapje mag af. Juist nu merken mensen dat ze heel moe zijn van het afgelopen anderhalf jaar. Tegelijkertijd is er een verwachting dat alles nu weer goedkomt, omdat er weer meer mogelijk is en we bijvoorbeeld op vakantie mogen.

    Wees je ervan bewust dat de aankomende periode ook gepaard kan gaan met onrust, vermoeidheid, spanning en vervelende gevoelens. Sta jezelf toe deze te voelen en maak je reisgenoten daar ook deel van door daar open en eerlijk over te zijn.

    “Ik heb de afgelopen weken ook veel vermoeidheid ervaren. Ik had een kort lontje, werd kritischer en ik had nergens echt zin in. Ik ben toen bewust wat meer vrij gaan nemen. Toen kwam vermoeidheid en verdriet naar boven door de offers van het afgelopen anderhalf jaar. Nadat ik dit had toegelaten in mezelf, merkte ik vervolgens dat hier rust en enthousiasme voor in de plaats kwamen. Ik voel me nu weer een stuk lichter en meer ontspannen.” – Gidi Heynens, eigenaar Bureau YOP

    Tips om meer ruimte voor jezelf te creëren

    Hoe zorg je er nu voor dat je tijdens je vakantie, maar ook daarna, genoeg ruimte voor jezelf creëert? Onze belangrijkste en misschien wel de meest simpele tip is: plan bewust momenten voor jezelf. Bijvoorbeeld wanneer de rest van je reisgezelschap, gezin of je partner nog slaapt.

    Voordat we volledig teruggaan naar het “oude normaal” is dit ook bij uitstek hét moment om te reflecteren op de afgelopen periode:

    • Wat heb je het afgelopen anderhalf jaar ervaren?
    • Wat was mooi en wat was minder mooi?
    • Wat wil je meenemen en wat wil je juist achter je laten?
    • Waar voel je weerstand bij nu we terug naar normaal gaan?
    • Wat heb je over jezelf ontdekt of geleerd?

    Persoonlijk leiderschap na de corona crisis

    We hebben de afgelopen periode 5 verschillende effecten waargenomen van de Corona pandemie op het dilemma ruimte maken voor jezelf versus overvraagd worden. Hieronder beschrijven we die verschillende effecten en geven we tips over hoe je de regie weer in eigen hand kunt nemen en daarmee je persoonlijk leiderschap vergroot.

    1.      Eenzaamheid

    Een grote groep mensen heeft tijdens de corona crisis eenzaamheid ervaren door het wegvallen van de mogelijkheden om écht contact met anderen te maken. Voor deze groep is het stap voor stap weer contact leggen met mensen de manier om contact en relaties nieuw leven in te blazen.

    2.      Balans tussen werk en gezin

    Vooral voor jonge gezinnen waarbij één of beide ouders thuis werkten en dat moesten combineren met thuisonderwijs was de Corona crisis een periode waarin de balans tussen werk en gezin behoorlijk verstoord werd. Er was geen overgang tussen werk en thuis. Nu breekt voor deze groep mensen een periode aan om juist weer ontspanning voor zichzelf in te plannen. Wellicht is deze groep mensen ook wel tot nieuwe inzichten gekomen over hoe je de balans tussen werk en privé gezond houdt.  

    3.      Welkom rustmoment

    Voor veel mensen bleek de Corona periode ook een welkom rustmoment. De realisatie dat rust ook heel fijn is en dat je misschien juist veel energie opdoet als je alleen bent. Deze mensen staan nu voor de taak om te ontdekken hoe ze deze rust vast kunnen houden en niet altijd toegeven aan sociale druk of een volle sociale agenda.

    4.      Work-life balance

    Ook voor mensen zonder gezin was het vasthouden van een gezonde balans tussen werk en privé lastig. Thuis werken, online meetings is voor de meesten een hele nieuwe vorm van werken en maakt het voor mensen die al graag veel met werk bezig zijn, makkelijker om dat ook in de avonduren of weekenden nog even te doen. Herken je een (lichte) werkverslaving? Ga dan nu bewust op zoek naar een andere manier om je tijd in te vullen die je ook ontspanning oplevert, zodat je de balans tussen werk en privé minder snel uit het oog verliest.  

    Leegte en saaiheid

    Veel mensen hebben de afgelopen periode ook als saai ervaren of als leeg. Wij zien bij deelnemers om ons heen dat ook zingevingsvraagstukken als wat maakt mij nou echt gelukkig, waar doe ik het allemaal voor en wat is nu echt betekenisvol voor mij, meer naar boven zijn gekomen. Dat is niet gek, maar juist heel normaal als allerlei externe prikkels wegvallen. Ga met anderen in gesprek over deze zingevingsvragen en schakel hiervoor eventueel professionele hulp in.

    Tot slot

    Mocht je nu nog rondlopen met andere dertigers dilemma’s?

    We hebben een verhelderend whitepaper geschreven over andere veel voorkomende dertigers dilemma’s en hoe hiermee om te gaan. Doe er jouw voordeel mee en download ons whitepaper.

      Meer lezen over dertigers dilemma’s?

      Download ons whitepaper!

      Wij delen onze ervaringen, inzichten en hulpmiddelen bij verschillende dertigers dilemma’s.

      Mocht je nog een dilemma missen? Mail het ons en wie weet lees je jouw dilemma én een mogelijke aanpak binnenkort terug in één van onze artikelen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van onze dertigers dilemma’s? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Of lees meer informatie over ons persoonlijk leiderschapsprogramma voor dertigers.